Sveros historia - Tidslinje 1938 – idag | SVERO
close

Kontakta oss

Fyll i kontaktformuläret så återkopplar vi till dig så snabbt vi kan
Jag samtycker enligt integritetspolicy

Tack för din förfrågan!

Vi strävar alltid efter att återkomma till dig inom 24 h
Tillbaka till produkt
Ring oss
+46(0)36 316570
start / Om oss / Sveros historia

Sveros historia

I mer än ett halvsekel har vi på SVERO utvecklat, tillverkat och sålt lyftutrustning.
Från att tidigare ha sett våra produkter växa fram i egen smedja, så har tillverkningen efter hand blivit allt effektivare. Det är när ny teknik möter erfarenhet och kunskap som resultatet blir allra bäst.

 

1938

slutade Hugo Fors på Maskinfabriken i Månsarp för att starta egen tillverkning av lyftblock och blockvagnar i Månsarp.

1954

köpte bröderna Berglund Månsarps Mekaniska Verkstad tillsammans med den förre arbetsledaren Roland Svensson. Roland, som var tekniskt kunnig, började konstruera lyftdon i större omfattning, och allt flera lyftprodukter skapades. Det var nu varumärket SVERO myntades av hans namn, SVEnsson ROland. Produkterna blev populära på grund av sin höga kvalitet och funktion. Sveros produkter såldes i mängder över hela världen och det fanns under lång tid till och med kvoter för hur mycket kunderna fick köpa.

1965

kunde också en annan milstolpe i SVERO:s historia nås. Roland Svensson konstruerade ett lyftblock helt i aluminium. Ett mycket lätt och smidigt lyftblock, till skillnad från de tidigare så tunga lyftblocken av järn. Under 20 års tid tillverkades de populära aluminiumblocken i vår egen verkstad, men till slut blev dock konkurrensen från fjärran östern för stor även för SVERO.
 

 

 

1987

beslutade SVERO att lägga ut tillverkningen. Vi startade ett samarbete med ett företag i Taiwan där SVERO utvecklade en egen modell som motsvarade våra höga krav på kvalitet och funktion. I stället för att sänka våra kvalitets- och funktionskrav så tog vi med oss vårt funktions- och kvalitetstänkande ut globalt.

1996

lämnade SVERO Taiwan och började istället ett samarbete med ett företag i Kina. Efter fem år hade vi lärt oss hur Kina fungerade, och började överflyttningen av produktionen av våra blockvagnar med mera från Sverige. Vi lät flyttprocessen ta tid för att inte kompromissa vad avser kvalitet och funktion.

2007

flyttade vi ut de sista produkterna. Vi har sedan dess kontinuerligt jobbat med leverantörsutveckling och har idag ett unikt nätverk för produktion av lyftprodukter i Kina.
 

 

 

 

2011

lanserade vi våra nuvarande modeller av lyftblock, typ 14 och 15.

2012

började dock pendeln att svänga tillbaka. Kinas snabba ekonomiska tillväxt hade fört med sig att det som för ett par år sedan var motiverat att flytta till Kina, nu kunde flyttas hem igen. Detta beroende på långa ledtider samt att SVERO hade börjat använda andra tillverkningsmetoder och andra material. Det gjorde att SVERO successivt började flytta hem tillverkning av våra produkter.

2014

var SVERO fast beslutna att spinna vidare på den idé som Roland Svensson hade, då han konstruerade det beryktade Snabblyftblocket SVERO Typ 11. Han menade att hög kvalitet, hög funktionalitet och nytänkande var mycket viktigt för att nå framgång, eftersom det ger kunden den lägsta totalkostnaden när lyftbehov skall tillgodoses. SVERO:s grundsyn har alltid varit och kommer alltid att vara att de produkter som vi sätter vårt namn och logotype på, skall uppfylla de krav som ställs utifrån gällande lagar, regler och förordningar för att du som användare av våra produkter skall känna dig trygg.

 

 

 

 

2017

presenterade SVERO en blockvagn i aluminium med kullagrade löphjul i komposit. Fördelarna är den mycket låga vikten, ett enkelt och snabbt montage med ”Quick Lock System” samt att den klarar att användas i mycket tuffa miljöer. Den tillverkas i Sverige och med tanke på frakter och att 98 % av aluminium är återvinningsbart ligger det i linje med vårt miljöfokus.

2019

genomförde SVERO, tillsammans med Science Park, Almi och Jönköping, ett Innovation Race efter en förfrågan från vindkraftindustrin. Målsättningen var att ta fram en lågbyggd balkvagn för att underlätta lyftmoment i vindkraftverkens trånga naceller. Under de 48 timmar racet pågick utvecklade vi tillsammans med konstruktörer, tekniker och specialister inom olika områden vår Smart Hoist, en balkvagn med ett integrerat lyftblock.

 

 

2021

påbörjade SVERO arbetet med en ny digital plattform. Fokus för vår satsning är att snabbt kunna leverera vad våra kunder vill ha och då inte bara produkter utan också teknisk information, dokumentation och priser.

2021/2022

lanserades vår nya SVERO Smart Hoist! Med en kapacitet på 500 kg, en vikt på endast 10,5 kg samt en extremt låg bygghöjd på 150 mm är den unik på marknaden. Patent ansöks och godkänns under 2022. Smart Hoist med kapacitet på 1000 kg ligger i pipeline!

2022

var nya webbsidan klar! Under senhösten öppnade vi nya webbshoppen och bjöd in både nya och gamla kunder. Nu finns allt våra kunder behöver veta om SVERO-produkterna samlat och tillgängligt på ett enkelt och smidigt sätt! Nytt är en konfigurator där lyftprodukter enkelt kan anpassas individuellt efter kundens önskemål.

 Vill du få en offert, göra en beställning eller boka rådgivning?

Kontakta oss